Dentysta Rzeszów   Wyposażenie Sklepów  
  
  Praca w Niemczech, Opieka nad Starszymi
  Strona Główna
  Błędy w odchudzaniu po 40 r.ż.?
  Leczenie Wypadania Włosów
  Ginekologia Estetyczna
  Anafilaksja
  Pakiety Diagnostyczne
  Poduszka do Spania
  Karboksyterapia i Mezoterapia
  Poradnik skutecznego odchudzania po 40-stce
  Trening a Odżywianie
  Ruch na 1-szym Miejscu
  Zdrowa Cera
  Ruszajmy Się Więcej
  Podstawa - Dieta
  Ochrona Oczu, Słońce
  Piękna Karnacja
  Zgrabne i Piękne Uda
  Zdrowe Odżywianie
  Woda Mineralna
  Skóra w Zimie
  Gdy Dokuczają Zaparcia
  Najważniejsze Śniadanie
  Paznokcie
  Szczupła i atrakcyjna po 40-stce ?
  Zdrowe Włosy
  Zdrowa Dieta
  Piękny Biust
  Piękne Włosy
  Piękny Makijaż
  Piękne Zęby
  Piękny Tyłeczek
  Piękne Paznokcie
  Piękne Kolczyki
  Masaż Medycyna Naturalna
  Masaż
  Hydrokolonoterapia
  Zdrowe Jedzenie
  Jak Leczyć Kaca?
  Zapobieganie Biegunce
  Woda a Życie Człowieka
  Depilacja
  Sushi na Zdrowie
  Zgubne Słodycze
  Rekreacja i Wypoczynek
  Rozwój Osobniczy
  Peeling - Moda czy...
  Aromaterapia
  Afrodyzjaki
  Kontakt
  Krzem i Bor dla Skóry
 
 


Zgrabne i Piękne Uda

Uda to główna część „składowa” naszych nóg. W przypadku kobiet – bardzo ważna i rzucająca się niezwykle w oczy. Jak sprawić, aby były one jędrne i wyglądały zdrowo, szczupło? Warto pamiętać, że absolutnie każdy kilogram mniej na wadze powinien być dla osoby otyłej, uzależnionej od jedzenia i niezdrowego trybu życia, wielkim sukcesem. Należy więc cieszyć się z każdej tzw. drobnostki. Nie można sobie bowiem z góry zakładać, że natychmiast trzeba stracić wiele w pasie. Początkowo powinniśmy zmusić się do zgubienia chociażby paru centymetrów. A potem iść dalej, niczym po nitce do kłębka, jak w znanym przysłowiu.


Nie da się schudnąć, nie obniżając wartości kalorycznej spożywanych pokarmów. Aby jednak nie doprowadzić do powstania efektu jo-jo, nie może to być dieta zbyt niskokaloryczna, dostarczająca zbyt mało energii. Z diety niskoenergetycznej powinny korzystać również osoby będące po wycieńczających organizm chorobach. Do tego zbioru zaliczyć można na pierwszym miejscu anoreksję. Anoreksja zawsze powoduje wielkie spustoszenie we wszystkich układach ciała. Wpływa zarówno na stan fizyczny człowieka, ale przede wszystkim na jego psychikę. Kiedy anorektyczki podejmują już leczenie, powinny stopniowo dochodzić do starych nawyków żywieniowych. Bez odpowiednio trwającej, wyważonej rekonwalescencji nie są one w stanie dojść do normalności. Taki „pomost” pomiędzy chorobą a zwyczajnym żywieniem stanowić ma zatem dieta niskoenergetyczna, pomocna również tym wszystkim, którzy pragną schudnąć za wszelką cenę.



Odchudzanie zawsze musi odbywać się jako proces stopniowego oraz łagodnego wdrażania innych, dobrych nawyków i przyzwyczajeń żywieniowych, by można się było ze spokojem „przestawić” na nowy system stołowania się. Nie powinno się tracić więcej aniżeli kilogram w ciągu tygodnia – to podstawowa zasada zdrowego odchudzania. Tylko wówczas jest ono trwałe i bezpieczne. Jeśli nie stosuje się tych reguł, jedyne, co można osiągnąć, to ogólne osłabienie organizmu, ale anemię, wieczne uczucie ssania w żołądku, chęć do natychmiastowego pożarcia czegoś słodkiego, rozdrażnienie, napady agresji i frustracji, wyładowywanej przeważnie na kimś innym, Bogu ducha winnym. Nie można również zapominać o niezdrowym wyglądzie skóry, włosów oraz paznokci. Cera staje się zmęczona, zszarzała i nie promienieje należycie.

Ponieważ tłuszcz jest głównym wrogiem naszej szczupłej sylwetki, dlatego planując dzienne menu, należy go koniecznie wykluczyć. Najgorszy jest, oczywiście, tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, natomiast tłuszcz roślinny jest co prawda o wiele zdrowszy, lecz i ten nie powinien być nadużywany. Zdecydowanie lepiej jest więc gotować potrawy na parze, a smażyć na grillu lub w specjalnej folii, niż tradycyjnie na patelni z dużą ilością oleju bądź oliwy.



Również węglowodany nie są sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o odchudzanie. Szczególnie zdradliwe są cukry proste i dwucukry – tj. sacharoza czy glukoza. Na te organizm, ażeby je strawić, nie przeznacza dużych pokładów energii, więc niemalże w takiej formie, w jakiej zostają spożywane, pozostają w organizmie. Podobnie z resztą jak tłuszcz, który osadza się prawie natychmiast pod skórą oraz na narządach, przez co osłabia ich pracę. Najbardziej niebezpiecznym przypadkiem otłuszczenia jakiegoś organu jest miażdżyca, czyli zaleganie cholesterolu wewnątrz tętnic i żył oraz choroba niedokrwienna serca, kiedy to nie dochodzi do niego należyta ilość tlenu i substancji odżywczych.