Dentysta Rzeszów   Wyposażenie Sklepów  
  
  Praca w Niemczech, Opieka nad Starszymi
  Strona Główna
  Błędy w odchudzaniu po 40 r.ż.?
  Leczenie Wypadania Włosów
  Ginekologia Estetyczna
  Anafilaksja
  Pakiety Diagnostyczne
  Poduszka do Spania
  Karboksyterapia i Mezoterapia
  Poradnik skutecznego odchudzania po 40-stce
  Trening a Odżywianie
  Ruch na 1-szym Miejscu
  Zdrowa Cera
  Ruszajmy Się Więcej
  Podstawa - Dieta
  Ochrona Oczu, Słońce
  Piękna Karnacja
  Zgrabne i Piękne Uda
  Zdrowe Odżywianie
  Woda Mineralna
  Skóra w Zimie
  Gdy Dokuczają Zaparcia
  Najważniejsze Śniadanie
  Paznokcie
  Szczupła i atrakcyjna po 40-stce ?
  Zdrowe Włosy
  Zdrowa Dieta
  Piękny Biust
  Piękne Włosy
  Piękny Makijaż
  Piękne Zęby
  Piękny Tyłeczek
  Piękne Paznokcie
  Piękne Kolczyki
  Masaż Medycyna Naturalna
  Masaż
  Hydrokolonoterapia
  Zdrowe Jedzenie
  Jak Leczyć Kaca?
  Zapobieganie Biegunce
  Woda a Życie Człowieka
  Depilacja
  Sushi na Zdrowie
  Zgubne Słodycze
  Rekreacja i Wypoczynek
  Rozwój Osobniczy
  Peeling - Moda czy...
  Aromaterapia
  Afrodyzjaki
  Kontakt
  Krzem i Bor dla Skóry
 
 


Japońskie Sushi dla Zdrowia i Urody

Sushi to nazwa jednej z najpopularniejszych na świecie potraw kuchni japońskiej. Najstarszym przodkiem sushi, zgodnie ze źródłami, była popularna ówcześnie chińska nare-zushi pochodząca z okresu przed naszą erą, a określająca sposób konserwowania ryb z wykorzystaniem słonego ryżu, który w procesie konsumowania był wyrzucany. W późniejszym okresie zwyczaj ten został przeniesiony także do Japonii i z czasem poddawany był innowacji.

Pierwsza zmiana dotyczyła skrócenia okresu fermentacji ryby w ryżu, potrawę uzyskaną w wyniku tego procesu nazwano seisei-zushi. Podobnie przebiegały kolejne modyfikacje tejże potrawy, aż do momentu powstania nigri-suski, czyli potrawa składająca się z doprawionego ryżu i kawałka ryby.

Dopiero w latach pięćdziesiątych połączono powyższe składniki z wodorostami – nori, co stanowiło o rewolucji tejże potrawy nie tylko w kraju, ale i za granicą. Dodatkowo wzrost zainteresowania krajów zachodnich kulturą azjatycką spowodowało ekspansję także i potraw kulinarnych. Sushi w ten sposób trafiło na stoły ludności z krajów zachodnich i bardzo szybko zdobyło tam popularność.

Dodatkowo uznanie sushi jako zdrowej potrawy, pełnej witamin i białek, przez specjalistów żywieniowych znacznie zwiększyło tę popularność. Oczywiście na stoły Europejczyków dotarły tylko nieliczne rodzaje sushi, do których zaliczyć można w szczególności nigiri-sushi, czyli formowane ręcznie porcje ryżu z kawałkiem ryby oraz maki-sushi, czyli połączenie powyższych składników z wodorostem. Inne rodzaje sushi to: gunkanmaki, temarizushi, makizushi, temaki, uramaki, inarizushi, chirashi, narezushi, czy sashami.

Oprócz tych wszystkich rodzajów sushi, każdy smakosz może samodzielnie przygotowywać sobie tę potrawę, dobierając najbardziej odpowiadające mu składniki i tym samym modyfikując ją. Z pomocą w tym samodzielnym przyrządzaniu przychodzi wiele sklepów oferujących zarówno pojedyncze składniki, jak i całe zestawy do sushi.  Na stroni Sushi Rzeszów znajdą Państwo więcej informacji na temat Sushi